Rohkeaa uutta musiikkia ja luotettavaa laatua

19.10.2017 klo 12:40
Sebastian Fagerlundin Syyssonaatti on saanut loistavat arvostelut niin ulkomailla kuin täällä kotona. Liput on myyty loppuun. Lokakuussa voit kuulla Fagerlundia Kauniaisten musiikkijuhlilla, kun hänen uusi teoksensa String Quartet no.1 ”From the Ground” saa suomalaisen kantaesityksensä.

Fagerlund on yksi tämän hetken suosituimpia suomalaissäveltäjiä, jonka sävellystilausten kirjo kattaa sekä pieni- että laajamuotoisia taidemusiikin teoksia. Hänen toinen jousikvartettonsa From the ground on Amsterdamin Concertgebouwn, Kauniaisten musiikkijuhlien sekä Suomen Benelux-instituutin yhteistilausteos.

Fagerlund on elänyt jo pitkään teoksen musiikillisen materiaalin kanssa:

- Monet sen ideoista ja aiheista saivat alkunsa jo kymmenen vuotta sitten säveltäessäni ensimmäistä jousikvartettoani. Nyt vielä materiaalin kasvettua ja kehityttyä voi sanoa perustan (the ground) olevan läsnä tässä toisessa kvartetossa.

 

Vahva visio

Tämän vuoden ohjelma rakentuu musiikkijuhlien vahvalle ja erityiselle traditiolle, kamarimusiikin ja tieteen yhdistelmälle. Uudella taiteellisella johtajalla Jan Söderblomilla on vahva visio.

- Haluan kehittää KMJ:stä värikylläisen ja kiehtovan festivaalin, joka on avoin kaikille. KMJ on kiinnostava monella tavalla, mutta aivan ainutlaatuinen kamarimusiikin ja tieteen yhdistelmänä. Toivon voivani houkutella sekä sitä yleisöä joka tulee kamarimusiikin takia että sitä, joka tulee tieteiden takia ja siten luoda uusia, odottamattomia kohtaamisia ja kokemuksia.

Uutta tänä vuonna on yhteistyö Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) kanssa. TSV:n kautta KMJ on saanut monta mielenkiintoista luennoitsijaa, muun muassa uskontotieteilijä Sami Pihlströmin ja professori, filosofi ja naistutkija Sara Heinämaan, jotka kummatkin puhuvat Wunderkammer-illoissa.

- Visioni on luoda festivaali, joka on ajankohtainen ja paikallinen, ihmisille jotka ovat lähietäisyydellä. Silloin voi festivaali, joka aina syntyy ajassa ja paikassa, kasvaa saamaan universaalia merkitystä, sanoo Jan Söderblom.

Jessica Jensen